Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOMOTEHNIČNE SMERNICE

 

 

Služba Vlade Republike Slovenije za zakonodajo v okviru svojih pristojnosti zaradi zagotavljanja čim višje kakovosti predpisov oblikuje tudi pravila vede o pravnih tehnikah priprave predpisov – nomotehnike. Ta pravila so bila do zdaj zbrana v dveh izdajah Nomotehničnih smernic, po desetih letih pa je pripravljena tretja, spremenjena in dopolnjena izdaja, ki glede na razvoj prava in priprave predpisov vključuje izboljšane pristope in nekatera nova pravila, ki so rezultat dela naše službe in sodelovanja s številnimi pomembnimi sogovorniki v postopku priprave predpisov. Z njimi poskušamo odpraviti nedorečenosti, s skoraj povsem prenovljenimi primeri pa želimo odgovoriti na čim več vprašanj, s katerimi se pri svojem delu srečuje vsak pripravljavec predpisov. V knjižni obliki so na voljo v naši službi, na priloženi povezavi pa je njihova spletna različica. Uporabljati se bodo začele 1. januarja 2019.
 
Nomotehnika ni statičen nabor priporočil in dogovorov, ampak nujno odraža nenehno iskanje novih, boljših rešitev, zato si tudi v prihodnje želimo, da bi čim bolj konstruktivno sodelovali z vsemi vpletenimi v postopke priprave predpisov. Vabimo vas, da naši službi na naslov nomotehnika.svz(at)gov.si sporočate svoja mnenja, svoje morebitne dileme, drugačne poglede in rešitve.